Indhold i denne sektion:
19. december 2018

Kristina Holt har skrevet speciale om sociale læringsrum i LOMA (DPU 2018).

“Sociale læringsrum i LOMA – en pædagogisk antropologisk undersøgelse af udskolingselevers deltagelse i og erfaringer med et skolemadsprojekt”.

Kristina Holt har skrevet speciale på Pædagogisk Antropologi, DPU, baseret på et tre måneders feltarbejde i LOMA-køkkenet og spisesalene på udskolingsskolen Nymarkskolen i Svendborg.

Ved at belyse felten i ikke målbare og kontekstuelle komponenter og i brugen af antropologiske teorier, viser det sig at LOMA-projektet kan siges at have væsentlig betydning for elevernes dannelse af relationer gennem sociale læreprocesser.

Kristina Holt  har fulgt den faste organisering på Nymarkskolen, hvor eleverne deltager i planlægning og tilberedning af mad til fælles måltider, som et fast element I den almindelige skolehverdag. Hun har i den forbindelse haft et særligt focus på, hvordan eleverne bliver ‘transformeret’ til kollegaer i køkkenet, hvilket har givet anledning til at analysere køkkenugen som en liminalfase gennem antropologen Victor Turners begreber ”sacra” og ”Communitas”. De voksne i køkkenet er køkkenprofessionelle og analysen endvidere inspireret af antropologen Jean Laves begreber om mesterlære og legitim perifer deltagelse sammen med uddannelsesforskeren Etienne Wengers teori om praksisfællesskaber. Elevernes deltagelse i spisesalene analyseres gennem antropologen Claude Fischlers ”commensality” begreb. Hvilket bruges til at belyse et anderledes fokus i dansk skolemåltids sammenhæng.

Ifølge Kristina giver specialet giver indblik i, hvordan unge mennesker i særlige grænserum, der udsættes for prøvelser af forskellig art, oplever lærings- og fællesskabsprocesser og hvordan de er med til at transformere skoleelever fra klassekammerater til arbejdskollegaer.

Omtale  kan ses på AU Statsbiblioteket – herunder også engelsk omtale.

Download specialet sociale laeringsrum i loma. speciale kristina holt

eds. Dorte Ruge

2 kommentarer

• Tak til Kristina for indsatsen – og til Nymarkskolen for at gøre dette studie muligt til gavn for alle med interesse i LOMA-lokal mad.

19. december af Dorte Ruge
  • I’m curious to find out what blog system you are utilizing? I’m having some small security issues with my latest site and I’d like to find something more secure. Do you have any recommendations?

14. januar af folorentorium

Skriv din kommentar